снимка pixabayДоверието в ЕС намалява с всеки изминал ден. Според немското

...
снимка pixabayДоверието в ЕС намалява с всеки изминал ден. Според немското
Коментари Харесай

Билд: Доверието на французите и германците в ЕС се руши

снимка pixabay

Доверието в Европейски Съюз понижава с всеки минал ден. Според немското издание на Билд доверието на французите и германците в съюза безусловно се разрушава и той е ориентирано най-много против администрацията на ръководителя на комисията на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, демонстрират социологически изследвания.  Advertisement

Изненадващо е, че точно в двете най-влиятелни страни от Европейския съюз - Франция и Германия - доверието в него е паднало изключително мощно с 49%.

Това демонстрират резултатите от изследване, извършено в 12 страни от Европейския съвет за външни връзки (ECFR), мозъчен концерн, който употребява данни от разнообразни социологически институции. В Германия това са YouGov и Datapraxis (3080 респонденти).

Според тези данни по-голямата част от интервюираните във Франция (62%), Германия (55), Италия (57) и Австрия (51), 15 месеца след началото на пандемията на ковид смятат, че европейският план е „ провален “, само че все пак упорстват, че като цяло съюзът е нещо положително. Германците просто се съмняват в бъдещето на Европейски Съюз

В Германия броят на съмняващите се в европейския план се е нараснал с 11% спрямо интервала преди пандемията. В хода на социологическите изследвания социолозите открили, че „ гласоподавателите на демократичния център са изключително надълбоко разочаровани от Европейски Съюз “. 49% от всички германци към този момент въобще нямат доверие в Европейски Съюз. Всеки трети гласоподавател е на мнение, че интеграцията е отишла прекомерно надалеч.

„ Не може да се скрие, че институциите на Европейски Съюз пропуснаха опцията да потвърдят своята стойност пред европейските гласоподаватели по време на пандемията covid-19. Резултатите от нашите изследвания демонстрират, че бавното разпространяване на имунизациите и необятното отразяване на този развой в медиите са оказали негативно влияние върху публичното мнение “, заключават основателите на изследването.

Урсула фон дер Лайен в огъня на рецензията

За разлика от единадесет други страни в изследването, недоволството на германците от Европейския съюз се дължи основно на метода, по който ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен извършва отговорностите си. Както и в други европейски страни, в Германия има претенции за обществено следствие на проблемите с доставката и разпространяването на ваксини в Европейски Съюз.

Една от основателите на анкетата, Яна Пуглиерин, декларира в изявление за вестник Bild: „ Няма потребност да се опасяваме, че Германия ще напусне Европейски Съюз или че някаква евроскептична партия ще поеме канцеларията на федералния канцлер в хода на актуалните избори за Бундестага, само че въпреки всичко доверието на германците в Европейския съюз мощно се разклати. "

В някои други страни обаче се следи понижаване на броя на хората, които имат вяра, че системата на Европейски Съюз е колабирала. На първо място, това е особено за Италия, където делът на жителите, отрицателно настроени към Европейски Съюз, е намалял с 5%.

Проучването е извършено през март/април, когато изоставането в акцията за имунизация, да вземем за пример от Съединени американски щати или Англия, към момента е голямо, а работата на Европейската комисия заради забавянето на доставките на ваксини е изключително остро подложена на критика.

Огромно неодобрение от Ердоган

Особено мощно в допитването беше обиден президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, индивидът, който принуди ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на нейното посещаване в Анкара през април да седне на диван, надалеч от креслата, където са седнали той и ръководителят на Съвета на Европа Шарл Мишел.

Турция е единствената страна в света, която множеството европейци считат за зложелател, а не като нужен сътрудник. За това пишат и основателите на анкетата. Това е още по-забележително, че Турция е член на НАТО, за разлика от Китай, Русия, Индия и Япония, които европейците считат за по-малко рискови.

Само 25% от европейците към момента виждат Турция като нужен сътрудник и единствено 4% я считат за съдружник с общи полезности и ползи. В Германия 41% от интервюираните възприемат Турция при Ердоган като зложелател, други 11% като противник.

Освен това германците изпитват надълбоко съмнение към партньорството със Съединени американски щати, макар прогресивната смяна в хода на американската външна политика при Джо Байдън. Само 19% от германците възприемат Съединени американски щати като съдружник, като страна, която споделя техните ползи и полезности.

Според основателите на анкетата резултатите от нея би трябвало да се преглеждат като „ сигнал за ориентиране на останалата поддръжка от Европейски Съюз в вярната посока “. Те имат вяра, че възприятието за обща накърнимост не е задоволително, с цел да „ се развие европейски план след пандемията. Сега европейските институции би трябвало да потвърдят способността си да обслужват европейските жители. "

Те поучават политиците: вместо от самото начало да приказват за " жертвите ", които германците би трябвало да принесат на Европа, или за " отговорността " на германците, те би трябвало да преминат към позиция, в която немските национални ползи ще бъдат по-ясно дефинирани и представлявани.

По-конкретно: вместо да питаме какво Германия може да направи за Европа, би трябвало да попитаме какво Европа и светът могат да предложат на Германия. В този случай Германия „ може да отиде на някои сложни външнополитически договаряния, от които до момента се е въздържала да взе участие и по този метод да вдъхне нов живот на европейския план “.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР